De Grijze Ezel, koppig voor ouderen

koppig voor ouderen
Gestart op 14 april 2020, regelmatig opgeschoond, voorjaar 2023 volgende grote herziening.

Recente post voorop.Vaste pagina's op thema erachter.
Zie de gele navigatiebalk bovenaan
Koppeling met de archieven van Grijze Ezel en contactblad Senior.
Meer achtergronden en verdieping.
Zie de navigatiekolom rechts.
Oudere post kun je ook opzoeken.
Overzicht aan de rechterkant onderaan.

Op de mobiel, gebruik deze dwars, rol naar beneden en klik op Internetversie weergeven.

Focus op ouderen, hun mantelzorgers en verzorgers.

HryMenu

dinsdag 8 februari 2022

Coronacijfers gunstig, volgende week meer versoepelingen

Het kabinet heeft een gunstig beeld over de ontwikkeling van het virus, zeggen Haagse bronnen tegen Nieuwsuur. Waarschijnlijk lopen de besmettingen eerst nog iets op, waardoor het iets drukker zal worden in de ziekenhuizen.

"Maar er worden geen drama's meer verwacht, zeker niet meer op de IC's", zegt politiek verslaggever Arjan Noorlander. "Volgende week kunnen we waarschijnlijk verdere versoepelingen verwachten."

Nog niet helemaal open

Dat betekent waarschijnlijk niet dat de héle samenleving vanaf volgende week weer open kan. Noorlander: "Concreet moet je waarschijnlijk denken aan vollere voetbalstadions, vollere theaters en het nachtleven dat toch weer open zou kunnen. Maar er komt nog een OMT- advies aan, dus nog niets is definitief."

Voor afschaffing van het coronatoegangsbewijs, waar een petitie met op maandagavond bijna 700.000 handtekeningen van oud-staatssecretaris Mona Keijzer toe oproept, is het waarschijnlijk nog te vroeg. "Maar dat er wat meer mensen mét QR-code bij het café naar binnen mogen en dat ook de thuisbezoekregeling wat ruimer wordt is wel waarschijnlijk", zegt Noorlander.

Wat aan de mogelijke beslissing tot versoepeling bijdraagt is de hoge vaccinatiegraad onder ouderen en het groeiende aantal jongeren dat corona gehad heeft. "Dat maakt sneller versoepelen verstandig: nu zijn veel ouderen nog maximaal beschermd vanwege de recente booster, en de kans dat veel jongeren ernstige gevolgen ondervinden van een coronabesmetting is klein", zegt Noorlander.

Volgens de meest recente RIVM-cijfers heeft meer dan tachtig procent van de mensen ouder dan 65 inmiddels een boostervaccinatie ontvangen.

'Geen grootschalig testbeleid meer'

Op termijn zou het kabinet toe willen naar een systeem zonder grootschalig vaccineren en testen. In plaats daarvan zou het kabinet de ontwikkeling van het virus in de gaten willen houden via thuistesten, steekproeven en onderzoek van het rioolwater.

Volgens de Haagse bronnen wil het kabinet een systeem van snel boosteren optuigen voor als er een nieuwe variant van het virus opduikt. "Daarbij zou je bijvoorbeeld binnen een week kunnen beginnen met prikken en binnen een maand alle ouderen en kwetsbaren boosteren", zegt Noorlander.

Bron: NOS 220207


Geen opmerkingen:

Een reactie posten