De Grijze Ezel, koppig voor ouderen

koppig voor ouderen
Gestart op 14 april 2020, regelmatig opgeschoond, voorjaar 2023 volgende grote herziening.

Recente post voorop.Vaste pagina's op thema erachter.
Zie de gele navigatiebalk bovenaan
Koppeling met de archieven van Grijze Ezel en contactblad Senior.
Meer achtergronden en verdieping.
Zie de navigatiekolom rechts.
Oudere post kun je ook opzoeken.
Overzicht aan de rechterkant onderaan.

Op de mobiel, gebruik deze dwars, rol naar beneden en klik op Internetversie weergeven.

Focus op ouderen, hun mantelzorgers en verzorgers.

HryMenu

woensdag 23 februari 2022

Besmettingsgolf lijkt gestopt zonder strenge maatregelen

Praktisch alle seinen in de coronacrisis staan op groen. Het aantal positieve tests is bijna gehalveerd, van bijna 90.000 naar zo’n 44.000 per dag. Het aantal ziekenhuisopnames steeg even, maar blijft de afgelopen week steken op zo’n 175 patiënten per dag. Er is geen oversterfte meer en zelfs in het riool, waar het RIVM regelmatig meet hoeveel virusdeeltjes er rondzwerven, neemt het aantal virusdeeltjes af.

Tot nu toe werd een besmettingsgolf steeds gestopt door strengere maatregelen. Er moesten sectoren worden gesloten om de cijfers te laten dalen. Deze keer dalen de cijfers voor het eerst omdat Sars-CoV-2 langzaam maar zeker uitgeraasd is. Er zijn zo veel mensen besmet geraakt of geboosterd, dat er – in elk geval voor even – niet genoeg mensen zijn om te besmetten voor een nog stevigere groei.

Jonge bevolkingsgroepen

Door de minder ziekmakende Omikronvariant wordt de druk op de zorg minder hoog opgevoerd. Maar definitief uit de problemen is Nederland nog niet. Tot nu toe vond de Omikrongolf met name plaats onder relatief jonge bevolkingsgroepen – op het hoogtepunt werden zo’n 90.000 zestigminners per dag positief getest, ruim drie keer zo veel als bij de piek in december.

De golf heeft geleid tot zo veel besmettingen dat de immuniteit onder de jongere groepen fors is toegenomen. Sinds 1 januari werden per honderd inwoners van jonger dan zestig jaar werden ruim twintig positieve tests geregistreerd bij het RIVM, daar komen de besmettingen die niet werden ontdekt nog bovenop. Onder deze groepen weet het virus nu steeds minder nieuwe mensen zonder immuniteit te vinden.

Verpleeghuizen

Onder de oudere, meer kwetsbare bevolking vlakt het aantal positieve tests ook af, maar sprake van een echte daling is er nog niet. De infectiegraad ligt weliswaar op een veel lager niveau dan bij de jongere leeftijdscategoriën, ook onder zestigplussers is een recordhoogte aan positieve tests bereikt. Dagelijks testen er gemiddeld ruim vijfduizend zestigplussers positief, in december waren dat er zo’n vierduizend. In de verpleeghuizen neemt het aantal besmettingen nog toe. Bij zo’n twaalfhonderd verpleeghuizen is in de afgelopen vier weken zeker één besmetting geweest, meer dan in de voorgaande golven.

De effecten van de versoepelingen van afgelopen vrijdag zijn nog niet in de cijfers te zien. Sindsdien mag onder meer de horeca weer tot één uur ’s nachts openblijven en mogen de collegezalen en sportstadions weer vol. Het OMT hield er rekening mee dat het aantal besmettingen door de versoepelingen weer zou stijgen.

Aanstaande vrijdag worden praktisch alle regels afgeschaft, dan geldt alleen nog een mondkapjesplicht in het openbaar vervoer en moet iedereen zich bij binnenevenementen met meer dan vijfhonderd bezoekers laten testen. Het RIVM waarschuwt dat ook tijdens de versoepelingen het belangrijk is om besmettingen onder ouderen en kwetsbaren „zo veel mogelijk” te voorkomen. Het instituut roept op om een zelftest te doen voor je bij ouderen of kwetsbaren op bezoek gaat, en helemaal niet op bezoek te gaan bij klachten.

Bron: NRC 220222


Geen opmerkingen:

Een reactie posten