De Grijze Ezel, koppig voor ouderen

koppig voor ouderen
Gestart op 14 april 2020, regelmatig opgeschoond, voorjaar 2023 volgende grote herziening.

Recente post voorop.Vaste pagina's op thema erachter.
Zie de gele navigatiebalk bovenaan
Koppeling met de archieven van Grijze Ezel en contactblad Senior.
Meer achtergronden en verdieping.
Zie de navigatiekolom rechts.
Oudere post kun je ook opzoeken.
Overzicht aan de rechterkant onderaan.

Op de mobiel, gebruik deze dwars, rol naar beneden en klik op Internetversie weergeven.

Focus op ouderen, hun mantelzorgers en verzorgers.

HryMenu

maandag 21 februari 2022

Adviezen aan kwetsbare groepen mensen

Sommige groepen mensen hebben een verhoogd risico op een ernstig verloop van COVID-19. Dat geldt voor ouderen en mensen met onderliggende aandoeningen, vooral als zij niet gevaccineerd zijn. Ook geldt het voor mensen met ernstige afweerstoornissen bij wie vaccinatie onvoldoende werkzaam kan zijn.Vaccinatie beschermt bij de meeste mensen goed tegen ernstige ziekte, maar die bescherming wordt na verloop van tijd minder. Een boostervaccinatie is belangrijk om de afweer op te peppen. Helaas kan ook een boostervaccinatie niet alle ziektegevallen voorkomen.

Juist in een tijd dat veel maatregelen worden afgebouwd, krijgt het virus de kans om zich gemakkelijker te verspreiden. Mensen worden dan minder goed beschermd door de maatregelen in de samenleving. Mensen uit kwetsbare groepen kunnen zelf aanvullende maatregelen nemen om zich te beschermen tegen besmetting, zonder dat zij zichzelf onnodig afzonderen.

Houd u aan de volgende basisadviezen:
  • Houd 1,5 meter afstand van anderen 
  • Schud geen handen
  • Was regelmatig de handen. Hoest en nies in de elleboog
  • Zorg voor een goede ventilatie
  • Bij klachten: blijf thuis en laat u testen. Ook als u gevaccineerd bent
Daarnaast zijn er een aantal aanvullende adviezen:
  • Vermijd drukte. Neem extra voorzorgsmaatregelen bij het bezoeken van plaatsen, waar je niet kunt controleren of andere bezoekers gezondheidsklachten hebben, zoals winkels en grotere bijeenkomsten. Ga bijvoorbeeld op rustige tijden en draag een mondkapje. Zeker als het niet goed mogelijk is om 1,5 meter afstand te houden. Wees terughoudend met het gebruik van openbaar vervoer. Kies voor eigen vervoer of een regiotaxi als dat kan. Draag een mondkapje in het openbaar vervoer of de regiotaxi.
  • Ga zoveel mogelijk met eigen vervoer als u ergens heen moet. Lukt dat niet en rijd je met iemand anders mee, check dan goed of iemand klachten heeft en vraag deze persoon een zelftest te doen; draag een mondkapje en ga zo mogelijk rechts achter de bestuurder zitten.
  • Ontvang bij voorkeur vaste personen. Ontvang niet teveel mensen tegelijk, bijvoorbeeld 4 personen per keer. Houd zoveel mogelijk 1,5 meter afstand, ook bij kinderen. Vraag bezoekers om bij klachten of als zij contact hebben gehad met iemand met COVID019 thuis te blijven. Overweeg om bezoekers te vragen voor het bezoek een zelftest te doen.
  • Ga bij voorkeur alleen op bezoek bij mensen waar u goede afspraken mee hebt gemaakt over het houden van afstand.
  • Als je zelf boodschappen doet, kies dan de rustige uren. Draag een mondkapje in de winkel. Overweeg om anderen in te inschakelen om boodschappen te doen, of laat de boodschappen bezorgen.
  • Ga liever niet naar grote bijeenkomsten. Met uitzondering belangrijke familieaangelegenheden (bruiloften/begrafenissen), bezoek aan dagbehandeling, dagopvang, welzijnswerk, e.d.
  • Ga regelmatig naar buiten om te wandelen of fietsen. Bewegen is goed en houd je gezond. Kies hiervoor wel rustige locaties en rustige tijdstippen.

Deze adviezen zijn gebaseerd op adviezen uit het 131e OMT in 2021.

Bron: RIVM 220217

Geen opmerkingen:

Een reactie posten