De Grijze Ezel, koppig voor ouderen

koppig voor ouderen
Gestart op 14 april 2020, regelmatig opgeschoond, voorjaar 2023 volgende grote herziening.

Recente post voorop.Vaste pagina's op thema erachter.
Zie de gele navigatiebalk bovenaan
Koppeling met de archieven van Grijze Ezel en contactblad Senior.
Meer achtergronden en verdieping.
Zie de navigatiekolom rechts.
Oudere post kun je ook opzoeken.
Overzicht aan de rechterkant onderaan.

Op de mobiel, gebruik deze dwars, rol naar beneden en klik op Internetversie weergeven.

Focus op ouderen, hun mantelzorgers en verzorgers.

HryMenu

zaterdag 24 oktober 2020

West-Friezen voor vroege sluiting supermarkten (NHD 201023)

Grote meerderheid onder West-Friezen voor vroege sluiting supermarkten: ’Geen gezeur of agressie meer


Diverse voorstanders stellen dat je, als je wat te drinken in huis wilt halen, dat ook makkelijk voor de klok van acht uur in de avond kan.
Volgens Sytske Koning uit Grootebroek wordt hiermee een run op een winkel die wel na 20 uur open zou zijn voorkomen. ,,Als mensen daar toch proberen alcohol te kopen, is dat vervelend voor het personeel”, zo stelt hij in zijn reactie.
Anneke de Boer sluit zich hierbij aan en laat weten dat meisjes aan de kassa geen partij zijn voor groepen jongeren die drank willen kopen. ,,Hulde voor DEEN!”schrijft zij. Josè Sneek uit Spanbroek is eveneens van mening dat door de vroegere sluiting agressie en gezeur tegen medewerkers wordt voorkomen.

Duidelijkheid

Veel voorstemmers vinden dat er duidelijkheid ontstaat als alle supermarkten gelijke sluitingstijden hanteren.
,,Eindelijk eens een duidelijke afspraak en geen advies. Doen zolang het nodig is”, schrijft Dick Sijm uit Wervershoof.
Volgens Kees van Ravenzwaaij uit Lutjebroek ’werkt eenduidigheid gewoon het beste’.
Ook Leon Schaaf uit Blokker stemt voor: ,,Hoe eenduidiger de regels zijn, hoe gemakkelijker het handhaven lukt.”
Voorstemmer Hans Bruynsma uit Hoorn gaat zelfs nog een stapje verder: ,,Het is verstandiger de verkoop van alcohol overdag -ook in slijterijen- in zijn geheel te verbieden. Dan is er ook geen discussie meer mogelijk.”

Tijd zat

Veel stemmers zijn van mening dat winkels met elf of twaalf uur lang genoeg open zijn om klanten de kans te geven hun boodschappen te doen. Nellie Besseling uit Hoorn laat weten het sowieso belachelijk te vinden dat de vroegere sluiting niet al eerder is doorgevoerd. ,,Er is genoeg tijd om je boodschappen te doen.” R. Kleijn uit Hoorn benoemt dat mensen verwend zijn met de verruiming van de openingstijden. ,,In het verleden sloten de winkels om 18 uur en had ook iedereen zijn boodschappen binnen. Zelfs op de zondagen waren de winkels dicht.”

24-uurs maatschappij

Tegenstanders, waaronder Jasper de Vries uit Benningbroek en Ab Molenaar uit Medemblik zijn van mening dat mensen die tot laat werken de kans moeten hebben om ook na 20 uur nog boodschappen te kunnen doen.
,,De 24-uurs maatschappij laat niet toe dat winkels zo vroeg sluiten”, meldt De Vries. Volgens Molenaar bestaat het leven niet alleen uit alcohol kopen. ,,De gewone boodschappen moeten worden gehaald en dat kan prima tot 21 uur als je de hele dag gewerkt heb. Alcoholisten of grootgebruikers moeten niet naar DEEN of AH, maar moeten zich melden bij de AA. Dan kunnen hardwerkende mensen gewoon hun inkopen doen.”

NHD Ronneke van der Genugten 201023

Geen opmerkingen:

Een reactie posten