De Grijze Ezel, koppig voor ouderen

koppig voor ouderen
Gestart op 14 april 2020, regelmatig opgeschoond, voorjaar 2023 volgende grote herziening.

Recente post voorop.Vaste pagina's op thema erachter.
Zie de gele navigatiebalk bovenaan
Koppeling met de archieven van Grijze Ezel en contactblad Senior.
Meer achtergronden en verdieping.
Zie de navigatiekolom rechts.
Oudere post kun je ook opzoeken.
Overzicht aan de rechterkant onderaan.

Op de mobiel, gebruik deze dwars, rol naar beneden en klik op Internetversie weergeven.

Focus op ouderen, hun mantelzorgers en verzorgers.

HryMenu

zaterdag 31 oktober 2020

Vitamine D tegen Covid-19?

Vitamine D zou coronabesmetting kunnen tegengaan, stellen experts

Wie vitamine D slikt, heeft een kleinere kans op een coronabesmetting en wie toch ziek wordt, heeft een minder ernstig ziekteverloop. Dit stellen wetenschappers, artsen, en hoogleraren immunologie, zo meldt Algemeen Dagblad.

Vitamine D zou voor iedereen een preventief middel moeten zijn tegen corona. Hoogleraar immunologie Huub Savelkoul vraagt zich af waarom we geen vitamine D slikken in deze tijden. “Er zijn zoveel aanwijzingen in de wetenschappelijke literatuur dat vitamine D helpt tegen corona”, zegt hij.

Minder ernstig

Bovendien laat een nieuwe Spaanse studie zien dat een coronabesmetting minder ernstig verloopt bij mensen die vitamine D slikken. Een groep kreeg een hoge dosis vitamine D en een andere groep niet. Van de vijftig mensen die de vitamine dagelijks slikten, moest één persoon naar de intensive care, maar overleed er niemand. De 26 personen die geen vitamine D slikten kwamen er minder goed vanaf: dertien belandden op de intensive care en twee personen kwamen te overlijden. Volgens Savelkoul bewijst dit onderzoek dat vitamine D het verloop van corona minder ernstig maakt.

Te vroeg om onderdeel van behandeling te maken

Dit onderschrijft de Nederlandse Vereniging van Artsen voor Longziekten en Tuberculose (NVALT), die ziet dat mensen met een tekort aan vitamine D vaak zieker zijn door corona. “Het is nog te vroeg om vitamine D toe te dienen in de behandeling, maar preventief een kleine hoeveelheid vitamine D slikken zou wel eens nuttig kunnen zijn.”

Bron Nationale Zorggids 201028

Geen opmerkingen:

Een reactie posten