De Grijze Ezel, koppig voor ouderen

koppig voor ouderen
Gestart op 14 april 2020, regelmatig opgeschoond, voorjaar 2023 volgende grote herziening.

Recente post voorop.Vaste pagina's op thema erachter.
Zie de gele navigatiebalk bovenaan
Koppeling met de archieven van Grijze Ezel en contactblad Senior.
Meer achtergronden en verdieping.
Zie de navigatiekolom rechts.
Oudere post kun je ook opzoeken.
Overzicht aan de rechterkant onderaan.

Op de mobiel, gebruik deze dwars, rol naar beneden en klik op Internetversie weergeven.

Focus op ouderen, hun mantelzorgers en verzorgers.

HryMenu

zaterdag 7 november 2020

Werken mondkapjes?

Mondkapjes werken

Dat bewijs heeft Nederland blijkbaar nooit bereikt.

De mondkapjes, in Nederland, het RIVM voorop, ‘hebben we er niet zoveel mee’. Tot grote verbazing van scheikundeprofessor Jos Lelieveld (65). In Duitsland, waar hij een van de topadviseurs is van de regering, behoren mondkapjes en ventilatie tot de hoekstenen van het coronabeleid.

“Deze zomer was ik in Nederland en zag ik in winkels niemand een mondkapje dragen. Ik was echt verbaasd.” aldus Lelieveld tegen het AD. “Er zijn maar een paar dingen die echt helpen om de verspreiding van het virus te beperken. Sommige maatregelen zijn heel hard, het sluiten van de horeca bijvoorbeeld. Maar een mondkapje dragen: dat is helemaal geen harde maatregel.”

In Nederland vonden we lang dat er geen wetenschappelijk bewijs was voor het nut van mondkapjes. “Daar heb ik me over verwonderd. Iedereen leek een mening te hebben, maar de wetenschap is duidelijk: mondkapjes werken. In Azië hebben ze dat al lang en breed aangetoond, dat bewijs heeft Nederland blijkbaar nooit bereikt. Je moet alleen wel zorgen dat minstens tachtig procent van de mensen ze dragen. Dan pas werkt het echt.”

Ook stellen Nederlandse wetenschappers dat virusoverdracht via aerosolen nooit is aangetoond. “Als je dat zegt heb je het echt niet begrepen. Het is haast niet mogelijk om een klinisch onderzoek op te zetten waarbij je dat aantoont. Dan zou je mensen moeten blootstellen, en dat is niet ethisch. Dat geldt ook voor onderzoeken naar roken of luchtvervuiling: dus moet je het op een andere manier aanpakken. Er is overweldigend statistisch bewijs dat besmettingen in binnenruimtes veel vaker voorkomen. Daar moet je iets mee doen.” 

Bronnen: Welingelichte kringen, AD 201107
   

Geen opmerkingen:

Een reactie posten