De Grijze Ezel, koppig voor ouderen

koppig voor ouderen
Gestart op 14 april 2020, regelmatig opgeschoond, voorjaar 2023 volgende grote herziening.

Recente post voorop.Vaste pagina's op thema erachter.
Zie de gele navigatiebalk bovenaan
Koppeling met de archieven van Grijze Ezel en contactblad Senior.
Meer achtergronden en verdieping.
Zie de navigatiekolom rechts.
Oudere post kun je ook opzoeken.
Overzicht aan de rechterkant onderaan.

Op de mobiel, gebruik deze dwars, rol naar beneden en klik op Internetversie weergeven.

Focus op ouderen, hun mantelzorgers en verzorgers.

HryMenu

zondag 29 november 2020

Bericht uit Gelderland

 Opletten thuis op het werk en op school: dit zijn de plekken waar de meeste mensen met corona besmet raken

Thuis, op het werk en op school lopen de meeste mensen een besmetting op, blijkt uit een analyse van de gegevens van het RIVM en de GGD's over het bron- en contactonderzoek van de laatste zes weken.

Níet via een huisgenoot

Je zou verwachten dat mensen het heus wel zouden

weten als ze corona van een huisgenoot hebben gekregen, wat het aannemelijk maakt dat de groep die het niet weet het dus níet via een huisgenoot heeft gekregen. Maar het RIVM gaat er van uit dat op basis van de mensen die de bron wél kennen toch een betrouwbaar beeld van de besmettingsbronnen te geven is.

Een kleine zestig procent van de mensen die het denken te weten, wijst als besmettingsbron de eigen woonplek aan, zoals het eigen huis of een verpleeghuis of andere woonvorm. Het Red Team, een groep onafhankelijke experts, heeft bij monde van de Nijmeegse microbioloog Bert Mulder al meerdere keren aangegeven niet te geloven dat de meeste mensen een besmetting thuis oplopen, via een huisgenoot.

Het team voelt zich daarin gesterkt door het feit dat de meesten aangeven niet niet weten waar ze besmet zijn. En als het al thuis is opgelopen, moet iemand het toch het huis ingebracht hebben.

Kerstvakantie

Meerdere keren is gewezen op onder meer middelbare scholen als besmettingsbron, reden om te pleiten die een korte periode volledig te sluiten. Het OMT, dat het kabinet adviseert en nauw verbonden is aan het RIVM, laat nu onderzoeken of het een optie is de kerstvakantie op alle scholen te verlengen.

page2image65501248 page2image65494336

Uit de meest recente cijfers blijkt dat afgelopen week meer dan dubbel zoveel besmettingen via school en kinderopvang zijn opgelopen, dan gemiddeld in de vijf weken ervoor. Wat ook opvalt is dat het aantal besmettingen bij de leeftijdscategorieën 14-19 jaar en 20- 24 jaar relatief hoog is, veel hoger dan het gemiddelde van alle leeftijden.

Het huis in

En dat is, opvallend, ook het geval in de leeftijdscategorieën waarin de meeste ouders van die jongeren zich bevinden: tussen 40 en 54 jaar. Het is een sterke indicatie voor wat de Nijmeegse microbioloog Bert Mulder van het Red Team al maanden beweert: dat kinderen het virus het huis in brengen en zo anderen aansteken.

Overigens is in de leeftijdscategorie 10 tot 14 jaar het aantal vastgestelde besmettingen ook relatief hoog. Terwijl die amper getest worden.

Stijging in helft gemeenten

Het aantal besmettingen is in de helft van de gemeenten in onze regio de afgelopen week gestegen. Relatief de meeste besmettingen zijn er deze week in Neder-Betuwe.

Landelijk waren er de voorbije week gemiddeld een kleine 200 besmettingen per dag minder dan de week ervoor,

maar in de regio was er van een daling geen sprake. In veiligheidsregio Gelderland-Midden (regio Arnhem, Veluwe) was er zelfs behoorlijke stijging.

Meeste besmettingen n Neder- Betuwe

In de gemeenten Arnhem, Gennep, Duiven, Culemborg, Doetinchem, Rhenen en Druten namen het aantal nieuwe besmettingen vergeleken met vorige week zelfs met meer dan 20 procent toe. In de gemeenten West Betuwe, Rozendaal, Westervoort, Veenendaal, Rhenen, Neder- Betuwe, Gennep, Duiven en Culemborg is de situatie ‘zeer ernstig’ te noemen, met meer dan 250 besmettingen per 100.000 inwoners.

Waarbij Neder-Betuwe met meer dan 400 besmettingen per 100.000 inwoners nu al twee weken op rij het hoogste aantal heeft.

In Nijmegen en Tiel een daling

Daar staat tegenover dat in de gemeenten Doesburg en Renswoude nog nauwelijks besmettingen zijn. En in gemeenten als Nijmegen en Tiel al wekenlang een daling van de weekcijfers te zien is.

Dat is ook het geval met het aantal coronapatiënten dat in het ziekenhuis ligt. Dat was ook gisteren weer iets gedaald. In totaal behandelen de ziekenhuizen nu 1769

coronapatiënten.

Ook de ziekenhuizen in de regio zien het aantal coronapatiënten wat teruglopen, al lagen er in het Radboudumc bijvoorbeeld deze week nog wel vijftien coronapatiënten op de intensive care en vele tientallen op de verpleegafdeling. ,,Het aantal patiënten daalt nog niet snel’’, meldt ook een woordvoerder van het Edese ziekenhuis Gelderse Vallei.

Bron de Gelderlander 201129

Geen opmerkingen:

Een reactie posten