De Grijze Ezel, koppig voor ouderen

koppig voor ouderen
Gestart op 14 april 2020, regelmatig opgeschoond, voorjaar 2023 volgende grote herziening.

Recente post voorop.Vaste pagina's op thema erachter.
Zie de gele navigatiebalk bovenaan
Koppeling met de archieven van Grijze Ezel en contactblad Senior.
Meer achtergronden en verdieping.
Zie de navigatiekolom rechts.
Oudere post kun je ook opzoeken.
Overzicht aan de rechterkant onderaan.

Op de mobiel, gebruik deze dwars, rol naar beneden en klik op Internetversie weergeven.

Focus op ouderen, hun mantelzorgers en verzorgers.

HryMenu

zaterdag 26 maart 2022

Minister Kuipers neemt advies over, ook tweede booster voor zestigers

Zestigers kunnen vanaf zaterdag een afspraak inplannen voor een tweede boosterprik tegen het coronavirus. Dat heeft minister Ernst Kuipers (Volksgezondheid, D66) vrijdag na afloop van de ministerraad gezegd. Eerder op de dag adviseerde de Gezondheidsraad de minister een tweede boosterprik ook beschikbaar te stellen aan 60- tot 69-jarigen die langer dan drie maanden geleden een laatste vaccinatie hebben gehad. „Ze kunnen morgen al een afspraak maken”, aldus Kuipers.

Sinds het begin van deze maand stijgt het aantal besmettingen weer, zo schreef de Gezondheidsraad in een brief aan Kuipers. Tussen 15 en 22 maart werden ruim 300.000 nieuwe besmettingen geregistreerd, al denkt de raad dat het werkelijke aantal een stuk hoger ligt. Dit betekent dat de bescherming die 60- tot 69-jarigen via de eerste boosterprik hebben opgebouwd, zal afnemen terwijl de besmettingsgolf nog aanhoudt. Een tweede booster is daarom aan te raden. De raad vindt het niet nodig om een tweede booster beschikbaar te stellen aan de rest van de volwassen bevolking.

Kuipers zegt dat hij de Gezondheidsraad om advies heeft gevraagd over de vraag „onder welke omstandigheden we rekening moeten houden met het weer aanbieden van een herhaalprik”. De Gezondheidsraad vindt het niet noodzakelijk om de immuniteit van de hele bevolking op peil te houden met „periodieke vaccinatiecampagnes”. In plaats daarvan zou gekozen moeten worden voor een werkwijze waarbij risicogroepen „snel opnieuw kunnen worden gevaccineerd” wanneer de epidemiologische situatie daartoe aanleiding geeft.

In februari adviseerde de Gezondheidsraad al om een tweede boosterprik beschikbaar te stellen aan 70- plussers en andere mensen met een kwetsbare gezondheid, vanwege een hoger risico op een ernstig ziekteverloop en sterfte na besmetting met het coronavirus. De adviseur van het kabinet ziet geen aanleiding om andere groepen, dus mensen jonger dan 60 jaar zonder kwetsbare gezondheid, opnieuw te boosteren.

Bron NRC 220325



Geen opmerkingen:

Een reactie posten