De Grijze Ezel, koppig voor ouderen

koppig voor ouderen
Gestart op 14 april 2020, regelmatig opgeschoond, voorjaar 2023 volgende grote herziening.

Recente post voorop.Vaste pagina's op thema erachter.
Zie de gele navigatiebalk bovenaan
Koppeling met de archieven van Grijze Ezel en contactblad Senior.
Meer achtergronden en verdieping.
Zie de navigatiekolom rechts.
Oudere post kun je ook opzoeken.
Overzicht aan de rechterkant onderaan.

Op de mobiel, gebruik deze dwars, rol naar beneden en klik op Internetversie weergeven.

Focus op ouderen, hun mantelzorgers en verzorgers.

HryMenu

vrijdag 4 maart 2022

Aantal nieuwe coronabesmettingen stijgt voor vijfde dag op rij

Voor de vijfde dag op rij is het aantal nieuwe coronagevallen gestegen. Vandaag maakte het RIVM bekend dat afgelopen etmaal 68.345 nieuwe positieve tests zijn gemeld. Dat is het grootste aantal nieuwe positieve tests sinds 12 februari toen 70.410 positieve tests werden gemeld.

Volgens GGD GHOR Nederland is de stijging waarschijnlijk te verklaren door een combinatie van carnaval, terugkerende wintersporters en de versoepelde maatregelen.

De GGD's melden sinds maandag een toename van het aantal testafspraken in het hele land. Tot maandag was het aantal testafspraken stabiel of dalend. In Groningen werden al eerder meer testafspraken gemaakt. Volgens GGD GHOR-woordvoerder Jacqueline Toonen komt dat vooral doordat de voorjaarsvakantie in het noorden van het land eerder begon en eindigde.

"We zien sinds zondag 27 februari (het einde van de voorjaarsvakantie in het noorden, red.) een toegenomen testvraag door terugkerende reizigers in de noordelijke regio's. We verwachten dat dit in de noordelijke regio's halverwege week 9 weer gestaag zal afnemen tot het niveau van voor de voorjaarsvakantie."

Overheid hield rekening met opleving

Sinds dinsdag neemt het aantal testafspraken in het zuiden van het land ook fors toe. De vakantieperiode voor het midden en zuiden van het land eindigt zondag.

De overheid hield al rekening met een opleving van het coronavirus door de versoepelingen van de coronaregels. Daarom kunnen mensen van zeventig jaar of ouder vanaf vandaag een nieuwe boosterprik krijgen.

'Dit houdt niet lang aan'

Alma Tostmann, epidemioloog in het Radboudumc is ook niet verrast door de toename van het aantal besmettingen. "Dit hadden we wel verwacht. Sinds een dag of twee zie je de cijfers vooral oplopen door de mensen die in het zuiden carnaval hebben gevierd."

"Die besmettingen zie je na de incubatietijd nu in de teststraat en die zie je daarna misschien terug in het ziekenhuis", zegt ze. "Mensen om mij heen verwachten niet dat het lang aanhoudt. Carnaval heeft zo'n hoge dichtheid van contacten, dat evenaar je niet in het normale leven."

Minder patiënten in ziekenhuizen

In de ziekenhuizen is het aantal coronapatiënten afgelopen maand verder afgenomen. Hierdoor kunnen alle ziekenhuizen weer planbare zorg zoals heup-, knie- en staaroperaties uitvoeren, meldt de monitor Toegankelijkheid van de Zorg van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa).

Toch kan het nog altijd voorkomen dat bepaalde operaties moeten worden afgezegd. Dat komt doordat ziekenhuizen nog altijd kampen met ziekteverzuim door corona. Ook het Jeroen Bosch Ziekenhuis in Den Bosch heeft hiermee te maken.

"We hebben deze week helaas door het ziekteverzuim een paar operatiekamers moeten afzeggen", zegt woordvoerder Saskia Byvanck. "Gelukkig waren dat er slechts een paar en het ging om kleine ingrepen die makkelijk uit te stellen zijn. Dit kan desalniettemin voor de betrokken patiënten toch vervelend zijn."

Mochten de ziekenhuiscijfers wel verder oplopen, dan kan dat nog meer nadelige gevolgen hebben, denkt Tostmann.

"In de zorg is er toch wel een fragiel evenwicht tussen de zorg die we kunnen leveren en wat er wordt gevraagd. Zeker als je bedenkt hoeveel inhaalzorg er nog moet worden geleverd. Als er dan veel mensen uitvallen en de ziekenhuisopnamen nemen weer toe, dan verstoor je dat fragiele evenwicht."

Bron: NOS/ANP 220304

Geen opmerkingen:

Een reactie posten