De Grijze Ezel, koppig voor ouderen

koppig voor ouderen
Gestart op 14 april 2020, regelmatig opgeschoond, voorjaar 2023 volgende grote herziening.

Recente post voorop.Vaste pagina's op thema erachter.
Zie de gele navigatiebalk bovenaan
Koppeling met de archieven van Grijze Ezel en contactblad Senior.
Meer achtergronden en verdieping.
Zie de navigatiekolom rechts.
Oudere post kun je ook opzoeken.
Overzicht aan de rechterkant onderaan.

Op de mobiel, gebruik deze dwars, rol naar beneden en klik op Internetversie weergeven.

Focus op ouderen, hun mantelzorgers en verzorgers.

HryMenu

maandag 14 maart 2022

Eiwitvaccin van Novavax kan vanaf maandag worden toegediend

Het eiwitvaccin van Novavax werd in december vorig jaar goedgekeurd. 

Wie bezwaar heeft tegen de mRNA-vaccins van BioNTech/Pfizer, Moderna of Janssen, kan vanaf maandag worden geprikt met het vaccin van Novavax. Dat heeft het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) vrijdag gemeld. Het Novavax-vaccin is gebaseerd op eiwitten en beschermt voor 60 tot 90 procent tegen de Alfa- en Bètavariant coronavirus.

Vanaf deze vrijdag kunnen mensen de GGD bellen voor een prikafspraak voor het eiwitvaccin, dat in december vorig jaar werd goedgekeurd door het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA). Daarbij moeten mensen net als bij het vectorvaccin van Janssen expliciet zeggen dat het een weloverwogen keuze betreft, omdat VWS nog altijd de voorkeur heeft voor mRNA-vaccins.

Volgens de Gezondheidsraad is het vaccin van Novavax ongeveer net zo effectief en veilig als mRNA-vaccins. Maar het onderzoek ernaar vond plaats toen de Alfa- en Bètavarianten dominant waren, waardoor het gissen blijft naar in hoeverre het vaccin bescherming biedt tegen de besmettelijkere Delta- en Omikronvarianten.

Het eiwitvaccin moet voor „goede bescherming” twee keer worden geprikt, met minimaal drie weken tussen de eerste en de tweede prik, en kan nog niet als booster worden gebruikt. Daarnaast zijn de vaccins van Novavax niet alle, maar slechts een aantal „centrale GGD- vaccinatielocaties” beschikbaar. Nederland nam in december een optie op 840.000 doses van het vaccin.

Bron: NRC 220311

Geen opmerkingen:

Een reactie posten