De Grijze Ezel, koppig voor ouderen

koppig voor ouderen
Gestart op 14 april 2020, regelmatig opgeschoond, voorjaar 2023 volgende grote herziening.

Recente post voorop.Vaste pagina's op thema erachter.
Zie de gele navigatiebalk bovenaan
Koppeling met de archieven van Grijze Ezel en contactblad Senior.
Meer achtergronden en verdieping.
Zie de navigatiekolom rechts.
Oudere post kun je ook opzoeken.
Overzicht aan de rechterkant onderaan.

Op de mobiel, gebruik deze dwars, rol naar beneden en klik op Internetversie weergeven.

Focus op ouderen, hun mantelzorgers en verzorgers.

HryMenu

zaterdag 25 december 2021

Kabinet houdt ook na eerste positieve signalen over Omikron vast aan lockdown

Ondanks eerste voorzichtig positieve uitkomsten van onderzoeken naar de Omikronvariant van het coronavirus ziet het demissionaire kabinet onvoldoende reden om de huidige lockdown te versoepelen. Dat schrijft demissionair minister Hugo de Jonge vrijdag in een brief aan de Tweede Kamer. Aanleiding voor het besluit is een tussentijds advies van het Outbreak Management Team (OMT), dat enkele uren eerder is verschenen. Daarin staat dat er „onvoldoende zekerheid is over de eigenschappen van de Omikronvariant om aanpassingen van het huidige maatregelenpakket te adviseren.”

Onderzoeken uit onder meer het Verenigd Koninkrijk, Denemarken en Zuid-Afrika lijken uit te wijzen dat Omikron weliswaar besmettelijker is dan eerdere varianten, maar dat patiënten minder snel in het ziekenhuis komen als ze eenmaal besmet zijn. Het OMT benadrukt dat hierover nog geen conclusies kunnen worden getrokken, omdat de onderzoeken bij relatief kleine groepen patiënten zijn uitgevoerd en de ziekte nog vooral rondgaat onder jongeren en nog niet onder oudere en kwetsbare groepen.

OMT-voorzitter Jaap van Dissel schrijft dat het nog altijd „zeer onzeker” is hoe hoog de bezetting in de ziekenhuizen en IC’s zal worden. Duidelijk is wel dat de Omikronvariant zich snel verspreidt en „binnen afzienbare tijd” dominant zal zijn in Nederland. De snelle opmars komt volgens het OMT „grotendeels” doordat Omikron beter dan eerdere varianten in staat lijkt om de immuniteit te omzeilen die is opgebouwd door een eerdere infectie of vaccinatie.

Op maandag 3 januari buigt het kabinet zich opnieuw over de maatregelen voor het onderwijs. Vooralsnog zijn de scholen tot zeker 9 januari gesloten. De lockdown blijft tot in ieder geval 14 januari van kracht.

Bron: NRC 211224

Geen opmerkingen:

Een reactie posten