Reproductiegetal coronavirus schommelt rond de 1 (21-05-2020)
De inschatting geldt tot 21 mei. Over de periode daarna doet het RIVM geen uitspraak, omdat de betrouwbaarheid van de cijfers simpelweg te klein is. Het aantal ziekenhuisopnames is bepalend voor het reproductiegetal, maar opnames worden vaak pas dagen later geregistreerd door de GGD.
Het reproductiegetal, ook wel de R0 genoemd, is belangrijk omdat het aangeeft hoe snel het virus zich verspreidt. Als het cijfer precies 1 is, besmet iedere patiënt één andere persoon en blijft het aantal coronagevallen dus stabiel. Onder de 1 dooft de epidemie langzaam uit, boven de 1 neemt het aantal zieke mensen toe. Het RIVM rapporteert erover op dinsdagen.
Besmettingsgevaar
Toen het virus uitbrak in Nederland, besmetten patiënten gemiddeld tussen de twee en drie anderen. Daardoor liep het aantal patiënten snel op, met alle gevolgen van dien. Het RIVM schat ook grof in hoeveel mensen in de periode van 15 tot en met 29 mei besmettelijk waren voor anderen. Dat waren er volgens het instituut tussen de 1190 en de 2291. (ANP)
Bron: Skipr Redactie 9 juni 2020
Reproductiegetal coronavirus
Als R0 gelijk is aan 1, dan zijn er na vier ronden 3 anderen besmet. Als R0 echter 4 is, dan zijn het er 64. Veel erger toch?
Ja, maar het gaat om het begin. Als R0 gelijk is aan 1 in een situatie dat heel erg veel mensen besmet zijn, dan komen er dus bij iedere stap heel erg veel besmette mensen bij. Als R0 gelijk is aan 4 in een land, gebeid waar de besmetting bijna onder de knie is, dan komen er – aanvankelijk – helemaal niet zoveel besmette mensen bij.
Als de media melden dat R0 in Duitsland licht boven de 1 is, dan is dan vervelend, maar niet rampzalig. De weinige besmette mensen geven het virus door en weinige andere mensen.
Als R0 licht boven de 1 is in een land waar de besmetting volop woedt dan geven heel veel mensen de besmetting door aan heel veel andere mensen.
Bron: Welingelichte kringen 13 mei 2020
Geen opmerkingen:
Een reactie posten