Nu de overheid stap voor stap de coronamaatregelen versoepelt, begint het bij veel van onze KBO-afdelingen te kriebelen om van start te gaan. Heel begrijpelijk en ook heel positief dat die wens en energie er zijn. Belangrijk is wel dat we vooraf goed nadenken over wat wel en niet handig is. Natuurlijk zijn de richtlijnen van de overheid en het RIVM het vertrekpunt. Maar hoe vertaal je die naar de eigen KBO-afdeling? Vanuit KBO Limburg bieden we een praktische handreiking, uiteraard met als vertrekpunt de richtlijnen van de overheid, maar in ons achterhoofd ook het feit dat een groot deel van onze leden bestaat uit 70-plussers. Dat betekent dat we extra voorzichtig moeten zijn. Daarom in deze 'Opstartnieuwsbrief' een praktische handleiding in de vorm van 5 tips, samen een soort van stappenplan om weloverwogen en goed voorbereid activiteiten te hervatten.
Tip 1 Bezint eer ge begint!
Om een activiteit op te starten moet er, zeker als de activiteit binnen plaatsvindt, het een en ander geregeld/aanwezig zijn.
Begin met een kleine groep van maximaal 8 tot 10 mensen. Dan blijft het overzichtelijk en als het goed gaat, kan er worden uitgebouwd. In juni tot maximaal 30 mensen en in juli voorlopig tot 100. Kijk steeds goed wat haalbaar is qua organisatie en ruimte.
Zet goed op een rijtje wat er moet gebeuren om alles goed en veilig te laten verlopen, zowel voor de deelnemers als voor de organisatoren.
Zorg dat je als organisatie duidelijk de regie neemt, zodat er geen discussie ontstaat over wat wel en niet kan. Zet de aanpak bij voorkeur op papier of op een bord, zodat iedereen er kennis van kan nemen.
Maak vooraf een duidelijke taakverdeling en zorg dat er voldoende mensen zijn om alles in goede banen te leiden.
Tip 2 Zorg, zeker in het begin, voor een duidelijke organisatie
Informeer naar de gezondheid van iedere binnenkomer en ben eerlijk. Als iemand echt snotterig is bijvoorbeeld, geef dan aan dat die persoon niet kan deelnemen, ook al is het hooikoorts of heeft iemand altijd dit soort klachten. Laat mensen zich vooraf aanmelden, zodat je precies weet wie aanwezig zijn. Mocht er dan toch iemand besmet blijken, dan is contactonderzoek snel georganiseerd en kan verdere verspreiding van het virus worden voorkomen. Maak vooraf een duidelijke indeling van de ruimte, rekening houdend met de vereiste anderhalve meter. Zorg dat mensen direct kunnen zien hoe ze kunnen gaan zitten.
Let goed op de looprichting en voorkom dat mensen elkaar moeten passeren, met name in smalle gangen.
Tip 3 Neem hygiënevoorschriften heel serieus
Bij binnenkomst moeten mensen hun handen kunnen ontsmetten.
Regel dat als afdeling zelf en laat dat niet over aan de leden.
Zorg dus voor ontsmettingsgel en/of ontsmettingsspray (70% alcohol met toevoeging van glycerine i.v.m. huidvriendelijkheid).
Zorg bij een wisseling van groep voor het tussentijds ontsmetten van met name tafels, deurklinken en andere aanraakvlakken.
Controleer dan ook de toiletten en maak die ook tussentijds schoon.
Ventileer de ruimte voordat de volgende groep komt.
Zorg op plaatsen waar handen gewassen moeten worden, bij toiletten, maar ook in de keuken voor papieren handdoekjes.
Tip 4 Drink verstandig koffie
Zorg voor kartonnen bekers, roerstokjes, suikerstaafjes en melkcupjes en verpakte koekjes.
Het is belangrijk dat er geen handcontact is. Zet ko"e, drankjes en eventuele versnaperingen daarom zo klaar dat mensen het zelf kunnen pakken, al dan niet via een loket.
Tip 5 Ga zoveel mogelijk naar buiten
In de buitenlucht is de kans op besmetting een stuk kleiner dan binnen. Organiseer activiteiten dus zoveel mogelijk buiten, ook ko"e drinken. Let ook buiten goed op het afstand houden van elkaar.
Ga in geen geval samen zingen!
Zingen geeft helaas een groot risico op besmetting, echt niet doen dus. Zelfs geen Lang zal ze leven bij een verjaardag...
Het allerbelangrijkste: het plezier van elkaar weer ontmoeten!
In het begin zal het beslist wennen zijn. Maar... dat hebben we ook al gezien in de winkels en op andere plaatsen. Daar zijn we nu toch ook al aardig aan gewend. Zo zal het in onze afdelingen ook gaan. Met een goede organisatie en een beetje geduld en goede wil van iedereen gaat dat zeker lukken!
Het belangrijkste van alles is het plezier van elkaar weer kunnen ontmoeten!
Geen opmerkingen:
Een reactie posten