De Grijze Ezel, koppig voor ouderen

koppig voor ouderen
Gestart op 14 april 2020, regelmatig opgeschoond, voorjaar 2023 volgende grote herziening.

Recente post voorop.Vaste pagina's op thema erachter.
Zie de gele navigatiebalk bovenaan
Koppeling met de archieven van Grijze Ezel en contactblad Senior.
Meer achtergronden en verdieping.
Zie de navigatiekolom rechts.
Oudere post kun je ook opzoeken.
Overzicht aan de rechterkant onderaan.

Op de mobiel, gebruik deze dwars, rol naar beneden en klik op Internetversie weergeven.

Focus op ouderen, hun mantelzorgers en verzorgers.

HryMenu

vrijdag 26 juni 2020

Mantelzorg in coronacrisis

Thuis- en mantelzorg vallen stil in coronacrisis

Oudere patiënten hebben tijdens de coronacrisis hulp en ondersteuning van wijkverpleegkundigen en mantelzorgers verloren. Hoewel die weer op gang lijken te komen, maken patiënten zich veel zorgen over de verminderde zorg.

Dat blijkt uit onderzoek van de Patiëntenfederatie onder 8000 mensen. Van hen kregen er 1061 zorg of ondersteuning thuis. Soms van de thuiszorg of wijkverpleging, soms van een naaste mantelzorger.

Ongeveer 39 procent van deze mensen zag de zorg en ondersteuning die ze kregen stil vallen of verminderen tijdens de coronacrisis. En hoewel de coronacrisis enigszins op zijn retour lijkt, komt de zorg thuis maar mondjesmaat op gang. Een vijfde van de mensen die minder zorg ontving, krijgt dat nu weer wel. Nog eens 12 procent verwacht dit binnenkort. Maar liefst 69 procent heeft de zorg en ondersteuning nog niet op het oude niveau.

Zorgen over gebrek aan hulp

Het grootste deel hiervan ontvangt nog helemaal geen zorg. Ze missen wondverzorging, huishoudelijke hulp, hulp bij wassen en aankleden, geestelijke hulp, stomazorg en hulp bij de inname van medicijnen. Een ruime meerderheid maakt zich zorgen over het gebrek aan hulp.

Een aanzienlijk deel (39 procent) van de groep die geen zorg meer kreeg, heeft daar zelf voor gekozen. Nog eens een kwart besloot dit samen met de zorgorganisatie.

Ook mantelzorg loopt flink achter door de coronacrisis. Bij 78 procent van de respondenten is de mantelzorg nog niet op het oude niveau. De mensen die dit betreft maken zich veel zorgen over hoe lang dit vol te houden is. De meeste mensen die van mantelzorg verstoken blijft, heeft wel digitaal of telefonisch contact met de mantelzorgers.

Bron Skipr Redactie 25 juni 2020

MantelzorgNL lanceert handige app voor mantelzorgers

Met welke corona-maatregelen moet ik rekening houden? Waar kan ik terecht met juridische vragen? Wat is er financieel geregeld? Hoe combineer ik werk en mantelzorg? Wat moet ik doen als ik het even niet meer zie zitten?
Voor deze vragen kon je al terecht op de website van MantelzorgNL of de Mantelzorglijn. Maar nu kun je je antwoorden ook makkelijk vinden op de nieuwe app van MantelzorgNL. Deze app is in samenwerking met Menzis Zorgkantoor ontwikkeld, zodat mensen die zorgen voor een naaste op een eenvoudige en snelle manier informatie kunnen vinden en op de hoogte kunnen blijven van relevant nieuws.

MantelzorgNL: Gepubliceerd: 22 juni 2020. Ga naar website

Geen opmerkingen:

Een reactie posten