De Grijze Ezel, koppig voor ouderen

koppig voor ouderen
Gestart op 14 april 2020, regelmatig opgeschoond, voorjaar 2023 volgende grote herziening.

Recente post voorop.Vaste pagina's op thema erachter.
Zie de gele navigatiebalk bovenaan
Koppeling met de archieven van Grijze Ezel en contactblad Senior.
Meer achtergronden en verdieping.
Zie de navigatiekolom rechts.
Oudere post kun je ook opzoeken.
Overzicht aan de rechterkant onderaan.

Op de mobiel, gebruik deze dwars, rol naar beneden en klik op Internetversie weergeven.

Focus op ouderen, hun mantelzorgers en verzorgers.

HryMenu

donderdag 14 mei 2020

Coronavirus in vreemde talen

Vreemde talen


De leeskelder is uitgebreid met een map met documenten over het Coronavirus in vreemde talen naast onze pagina;s met vreemde talen.
Voorbeeld (Turks):

Hollanda’da corona virüs hakkında bilmen gereken her şey

Corona virüs, pek çok diğer ülke gibi Hollanda’yı da etkiledi. Pek çok kişi virüsü kaptı ve hatta virüsten dolayı yaşamını kaybetti. Hükumet, virüsün yayılmasını önlemek üzere birkaç kural çıkardı. Normalde izin verilen pek çok şey şu anda artık bir süreliğine yapılamıyor. Neler değişti ve nelere dikkat etmen gerekiyor? NU.nl, en önemli bilgileri senin için bir bir sıraladı.

Corona virüs nedir?

Corona virüs yüksek ateş, öksürük ve solunum güçlüğü gibi pek çok semptoma yol açabilir. Hafif semptomlar soğuk algınlığını andırabilir, ama virüs akciğer iltihabına, böbrek yetmezliğine veya ölüme neden olabilir. Corona virüs, COVID-19 hastalığına yol açar.

Corona virüs, Aralık 2019’da Çin’de ortaya çıktı, ama artık bütün dünyaya yayılmış durumda. Hollanda’da virüse ilk defa Şubat ayı sonunda rastlandı.

Virüs şu anda Hollanda’da on binlerce kişiye bulaşmış durumda. Virüsü kapan kişilerin küçük bir bölümü corona virüsten dolayı yaşamını kaybeder. Virüsün, 70 yaşının üzerindeki kişiler ve halihazırda salık şikayetleri olan kişiler için normalden daha tehlikeli olduğu anlaşılıyor.

Hollanda’da hangi önlemler geçerli?

Bakanlar Kurulu virüsün yayılmasını önlemek üzere birkaç yeni kuralı yürürlüğe soktu. Kurallar 11 Mayıs'tan itibaren bir miktar yumuşatılacak, ancak virüs tekrar yayılırsa, bu yumuşatma kararı iptal edilebilecek.

En önemli kurallar şunlardır:

El sıkışma.
Ellerini sabunla, en az yirmi saniye boyunca yıka. Kalabalıklara girmemeye çalış ve eğer bu mümkün değilse, başka bir yere git.
1,5 metre mesafeyi koru.
Öksürmen veya aksırman gerekirse bunu dirseğine yap. Hasta bakım evleri ziyarete kapalıdır. 11 Mayıs’tan itibaren, sınırlı bir ziyaret düzenlemesinin geçerli olacağı 25 yerde test yapılacak.

Bireysel önlemlerle ilgili daha fazla bilgiyi aşağıda okuyabilirsin.

Dışarı çıkmak istersem hangi kurallara dikkat etmeliyim?

Dışarı çıkıyorsan iki kişiden fazla yan yana yakın duramazsınız. Bu sırada da 1,5 metre mesafe kuralı geçerlidir. Kurallara uymazsan en fazla 400 avro para cezası alabilirsin. Aynı ailenin fertleri için bir istisna geçerlidir.

70 yaş ve üzeri ve sağlık durumları hassas olan kişiler, ekstra dikkatli olmalıdır. Bu kişiler için evde kalmak daha mantıklı olur.

On iki yaş ve altı çocuklar için farklı kurallar vardır

On iki yaşına kadar olan çocuklar birbirlerine yaklaşabilir ve dışarıda oynayabilirler. On iki yaş ve altı çocukların, aralarında 1,5 metre mesafe bırakmaları zorunlu olmadan birbirleriyle spor yapmalarına da izin verilmektedir.

On iki ile on sekiz yaşları arasındaki çocuklar da spor yapabilecek ama bu sırada birbirleri ile arasında 1,5 metre mesafe bırakmaları gerekecek.

11 Mayıs'tan itibaren yetişkinlerin egzersiz yapmasına izin verilecek; ancak sadece dışarıda ve 1,5 metre arayla.

Çocuklar dahil, spor yapabilecek herkes için: Müsabaka yapmak yasak olacak, soyunma odaları ve kantinler kapalı kalacak ve spor yaptıktan sonra evde duş alınacak.

Virüs kaptığımı tahmin ediyorum. Ne yapmalıyım?

Nezle, boğaz ağrısı, öksürük ve baş ağrısı gibi hafif şikayetlerde ev doktorunuzla (aile hekimi) temasa geçmeniz gerekli değildir. Evde kal ve başkalarına virüs bulaştırmadığından emin ol. 38 derecenin üzerinde ateş, nefes darlığı veya bir akciğer iltihabı gibi ağır şikayetlerin mi var? Bu takdirde derhal ev doktorunu (aile hekimi) ara.

Ateşin ve/veya nefes darlığın varsa, tüm ailen evde kalmalıdır. 24 saat boyunca hiçbir şikayetin olmazsa, sen ve evini paylaştığın kişiler tekrar dışarı çıkabilir.

Giderek daha fazla sayıda sektör açılacak.

Süpermarketler gibi mağazalar, pazar ve giyecek mağazaları normal bir şekilde açık kalabilir; ama müşteriler birbirleriyle aralarında 1,5 metre mesafeyi korumalılar.

Doğal koruma alanları, parklar, plajlar, kamp yerleri ve eğlence parkları da açık kalabilecek. Buralarda da büyük gruplar bir araya gelemeyecek ve en az 1,5 metre mesafe korunacak.

Toplu taşıma araçları (örneğin tren ve otobüs) hiç çalışmayı durdurmadı ve 1 Haziran'dan itibaren normal tam tarife uyarınca çalışmaya başlayacak. Öte yandan, yalnızca gerekli yolculukların yapılması ve bu yolculuklar sırasında da insanların başkalarıyla aralarında mümkün olduğu kadar mesafe bırakmaları çağrısı yapıldı.


1 Haziran'dan itibaren toplu taşıma araçlarında tıbbi olmayan bir ağız maskesi takmak zorunlu olacak. Bu ağız maskesini kendin satın almalı veya yapmalısın ve giymezsen para cezasına çarptırılabilirsin.

11 Mayıs’tan itibaren kütüphaneler açık olacak. Kütüphanede de herkesin, 1,5 metre mesafeyi koruması gerekecek.

Temas meslekleri 11 Mayıs'ta tekrar icra edilebilecek. Bu, kuaförler, güzellik uzmanları ve sürüş eğitmenlerinin tekrar çalışmaya başlayabilecekleri anlamına gelecektir. Ancak bunlar, müşterileriyle aralarında mümkün olduğunca 1,5 metre mesafeyi korumalı ve önceden randevu alınmalıdır. Şikayeti olan ve bu nedenle koronavirüs ile enfekte olmuş olabilecek müşterilerin gelemeyecek. Ağız maskesi takılabilecek, ancak zorunlu olmayacak.

Okullarda da yumuşama

İlk okullar 11 Mayıs’tan itibaren tekrar açılacak. Çocuklar, okul süresinin yarısı kadar bir süre okula gidecek. Bunun nasıl gerçekleşeceği okulun kendisi belirleyecek. Anne- babaların çocuklarını mümkün olduğu kadar yürüyerek veya bisikletle okula getirmeleri gerekecek.

Çocuk yuvaları, okul sonrası yuvalar ve özel eğitim de 11 Mayıs’tan sonra tekrar açılacak.

Tüm diğer okullar (orta okullar, MBO, HBO ev WO) geçici olarak kapalı kalacaktır. Öğrenciler mümkün olduğu kadar evden dijital eğitim alacaklar. Orta okullar, ilkokullarda soruna rastlanmaması halinde 1 Haziran’da açılabilecek.

Merkezi sınavların iptal edilmesi talimatı verildi. Diğer sınavlar mümkün olduğunca başka bir şekilde yapılmaya devam edilecek.

Büyük etkinlikler iptal edildi, HORECA (hotel, restoran ve kafeler) sektörü kısıtlamalarla birlikte tekrar açılıyor

Virüs daha hızlı yayılmazsa, HORECA (hotel, restoran ve kafeler) 1 Haziran'da kısıtlamalarla birlikte tekrar açılacak. Her yerde insanlar arasında 1,5 metre mesafenin korunması ve açık hava kahvelerinde tüm müşterilerin oturması gerekecek.

Sinema, restoran, kafe ve tiyatrolarda en fazla otuz kişi (personel dahil) toplanabilecek. Bu rakam 1 Temmuz'da yüz kişiye yükseltilecek. Ziyaretçilerin önceden rezervasyon yapması gerekecek ve buralarda da 1,5 metre mesafeyi koması gerekecek.

Büyük festival ve etkinlikler iptal edildi. Ancak corona virüse karşı bir aşı bulunduktan sonra yapılabilecekler.

Otuz kişiyi aşmadıkları sürece cenaze törenleri, dini ibadetler ve evlilik törenleri önümüzdeki dönemde yapılabilecek. 1 Temmuz'dan itibaren bu sayının yüze çıkması bekleniyor.


Virüs kontrol altına alınırsa, fitness merkezleri, saunalar, kumarhaneler ve spor kantinleri 1 Eylül'den itibaren tekrar açılabilecek. İnsanların gerek iç, gerek dış mekanlarda tekrar temas sporu yapmalarına izin verilecek. Müsabakalar tekrar yapılabilecek; ancak izleyici olmadan.

bron; NU 200514






Geen opmerkingen:

Een reactie posten