De Grijze Ezel, koppig voor ouderen

koppig voor ouderen
Gestart op 14 april 2020, regelmatig opgeschoond, voorjaar 2023 volgende grote herziening.

Recente post voorop.Vaste pagina's op thema erachter.
Zie de gele navigatiebalk bovenaan
Koppeling met de archieven van Grijze Ezel en contactblad Senior.
Meer achtergronden en verdieping.
Zie de navigatiekolom rechts.
Oudere post kun je ook opzoeken.
Overzicht aan de rechterkant onderaan.

Op de mobiel, gebruik deze dwars, rol naar beneden en klik op Internetversie weergeven.

Focus op ouderen, hun mantelzorgers en verzorgers.

HryMenu

vrijdag 24 april 2020

Vaccin

Radboudumc zoekt 1600 zestigplussers voor corona-onderzoek met TBC-vaccin

Het Radboudumc en UMC Utrecht gaan onderzoeken of een vaccin tegen tuberculose specifiek bij 60-plussers de kans op infectie met het coronavirus verkleint. Ook wordt gekeken of dat het de ernst van de symptomen vermindert als er toch een infectie optreedt.
Eerder is een vergelijkbaar onderzoek gestart onder ziekenhuismedewerkers. ,,Daarvoor hebben zich intussen 1500 mensen gemeld, die groep zit vol”, aldus een woordvoerder van het Radboudumc in Nijmegen.
Voor de tweede groep van proefpersonen worden nog eens 1.600 ouderen gezocht. De helft van de deelnemers krijgt het vaccin, de andere niet. Gekeken wordt of er verschil optreedt in effect op de gezondheid bij een eventuele besmetting met het coronavirus.

Ernstiger ziek
,,We gaan in dit coronaonderzoek speciaal naar ouderen kijken, omdat zij bij corona de hoogste risico’s lopen en zieker worden dan jongeren. Vraag is of het tbc-vaccin meer effect heeft bij ernstigere ziekteverschijnselen”, aldus arts-onderzoeker Simone Moorlag van het Radboudumc.
Enkele weken geleden is een vergelijkbaar onderzoek gestart onder ziekenhuismedewerkers, vanwege hun beroep ook kwetsbaar en daarom eveneens ‘studieobject’. ,,Daarvoor hebben zich intussen 1500 mensen gemeld, die groep zit vol”, aldus een woordvoerder van het Radboudumc. Resultaten van dit onderzoek zijn er nog niet.
Beide groepen, wel en niet gevaccineerd tegen tuberculose, vullen regelmatig vragenlijsten in, zodat bij een coronavirusbesmetting eventuele verschillen in het ziektebeloop nauwlettend gemonitored worden. Komend half jaar moet duidelijk worden of er daadwerkelijk verschil optreedt. Moorlag: ,,Zien we al eerder een aantoonbaar positief effect van het vaccin, dan maken we dat meteen bekend.”
Het tuberculosevaccin genaamd BCG is het meest toegediende vaccin ter wereld en wordt in veel landen gebruikt om tuberculose te voorkomen. In dit onderzoek onder ouderen wordt BCG-vaccin gebruikt dat door de ziekenhuizen direct via het RIVM is besteld.
,,Het onderzoek heeft geen consequenties voor de beschikbaarheid van het vaccin voor het reguliere gebruik door de GGD’en”, laat het Radboudumc weten.

Afweer
Op dit moment is er nog geen specifiek vaccin tegen het coronavirus of een andere manier om ouderen tegen de infectie te beschermen. Eerder onderzoek heeft aangetoond dat het BCG-vaccin niet alleen bescherming geeft tegen tuberculose, maar ook de afweer tegen enkele andere ziekteverwekkers kan verhogen, bijvoorbeeld griep.
Vraag is of dit ook voor corona geldt. Meer informatie over het onderzoek en deelname is te krijgen door een e- mail te sturen naar het ziekenhuis.


Foto ter illustratie. © Getty Images/Cultura RF

De Gelderlander 16-04-2020

Geen opmerkingen:

Een reactie posten