De Grijze Ezel, koppig voor ouderen

koppig voor ouderen
Gestart op 14 april 2020, regelmatig opgeschoond, voorjaar 2023 volgende grote herziening.

Recente post voorop.Vaste pagina's op thema erachter.
Zie de gele navigatiebalk bovenaan
Koppeling met de archieven van Grijze Ezel en contactblad Senior.
Meer achtergronden en verdieping.
Zie de navigatiekolom rechts.
Oudere post kun je ook opzoeken.
Overzicht aan de rechterkant onderaan.

Op de mobiel, gebruik deze dwars, rol naar beneden en klik op Internetversie weergeven.

Focus op ouderen, hun mantelzorgers en verzorgers.

HryMenu

zaterdag 25 april 2020

Karel columns

Op verzoek zijn de columns van Karel in het Contactblad verzameld. Je vindt ze terug in de leeskelder. Het zijn er op dit moment 63. Aan nr 64 wordt gewerkt
Hierbij de allereerste  gemaakt op 10-12-2013: gepubliceerd in het Contactblad Januari 2014

Bij de voorplaat…

Vooruit met de geit, Karel

Het was eind vorig jaar. Hij stond gebogen over zijn wandelstok op de hoek van de straat. Karel. Niet veel veranderd, wat minder haar en wat meer rimpels.

“Ha die Karel, hoe gaat ’t met je?” riep ik voorzichtig. Voorzichtig want met Karel wist je ’t niet altijd, de ene keer was ie hemelhoog juichend, de andere keer diepbedroefd.

voorplaat januari 2014
“Nou, het lijkt nergens op. Kantelen, keukentafelgesprek, wmo, zelfredzaamheid, eigen kracht. Gooi ’t maar in m’n pet” zei Karel met een diepe frons. 

“Participatiemaatschappij” siste ie venijnig.

Karel was altijd al een beetje moeilijk bij veranderingen en de wending in de Zorg leek ‘m niet erg te bevallen.

“Karel” riep ik “wat had je dan gewild? We hebben met z’n allen geld tekort. En dat wordt niet anders. Wat dacht jij d’r aan te gaan doen?”

“Dat is ‘t ‘m nou net” riep Karel uit “Het verandert waar je bij staat. Je kan er geen touw meer aan vastknopen. Wat kan ik nou nog? Wat moet ik nou?”

“Jij en ik kunnen er niet veel aan veranderen. Het wordt anders in de Zorg. Zeuren van onze kant zal die verandering niet tegenhouden. Daar kan je kwaad om worden, maar daar heb je alleen jezelf mee. Het wordt minder. Punt.”

“Grote troost” sprak Karel somber “Hoe kijk jij er dan tegen aan?”

“Je vooral niet druk maken over wat nog niet zeker is. Neem voorzorgen, doe wat je al wel kunt. Dat is veel meer is dan je denkt.”

“Zeker weten?” sputterde Karel. Hij keek me wantrouwig aan. 

“Denk aan 3 dingen” zei ik. 

“Is je huis in orde?
Durf je te vragen?
Steek een handje bij.”

Is je huis op orde?

Kan je in je huidige huis blijven als je ouder wordt? Zit je op de goede plek? Voel je je veilig? Moet je nog wat vertimmeren? Kun je je makkelijk door je huis bewegen?
Nee? Verhuis dan op tijd! De meesten wachten te lang en zitten gevangen in een verkeerd huis met een zieke partner. Zoek een huis met zorg in de buurt. Of huur een appartement bij een woonzorgcentrum, of erin want dat kan per 1 december in Westerheem. Doe het op tijd!

Durf je te vragen?

We zijn te trots of te verlegen, te bang of te eigenwijs om een ander wat te vragen. Hulp is nodig als je ouder wordt. Als je een ander wat vraagt, zul  je merken dat de meesten best willen helpen. Vaak kun je elkaar wederzijds helpen. De buurjongen haalt boodschappen en jij helpt met het huiswerk. Kleine momenten van wederdienst, die veel kunnen oplossen. Er is ook niets op tegen om je kinderen om steun te vragen: zo kun jij op hun huis passen, als ze met vakantie zijn. Knippen zij even jouw heg. In Haarlem is al een helpruilmarkt op internet, de BUUV (http://buuv.nu) en die komt ook in Heemskerk. Maar je kunt ook in de Seniorenwijzer kijken; binnenkort komt een nieuwe versie. Daarin staan allerlei instanties, die je vragen kunnen beantwoorden en wellicht oplossen. We hebben ook Sociale Wijkteams die van wanten weten (bel 088 8876970). Die teams zijn er in 2014 in alle buurten. Of ga naar het Wmo-loket in het gemeentehuis, of Balie Zes bij Socius (naast Rabo Bank).
Vraag, vraag je onzekerheid weg.

Steek een handje bij

En zelf de handen uit de mouw steken? Anderen helpen? Dat maakt ons zorgprobleem ook lichter. Praatje maken, koffie schenken, voorlezen,  teveel om op te noemen. Wacht daar niet mee. Geef je op bij de Corine, Mariette of Karin van de Vrijwilligerscentrale Beverwijk/Heemskerk.(0251 67 68 86 | http://www.vwdoen.nl).
“Vooruit met de geit Karel” zei ik. Hij keek me aan, gaf een hand, en liep weg. Het leek net of ie wat rechterop liep.

Harry Wagendorp


Geen opmerkingen:

Een reactie posten