De Grijze Ezel, koppig voor ouderen

koppig voor ouderen
Gestart op 14 april 2020, regelmatig opgeschoond, voorjaar 2023 volgende grote herziening.

Recente post voorop.Vaste pagina's op thema erachter.
Zie de gele navigatiebalk bovenaan
Koppeling met de archieven van Grijze Ezel en contactblad Senior.
Meer achtergronden en verdieping.
Zie de navigatiekolom rechts.
Oudere post kun je ook opzoeken.
Overzicht aan de rechterkant onderaan.

Op de mobiel, gebruik deze dwars, rol naar beneden en klik op Internetversie weergeven.

Focus op ouderen, hun mantelzorgers en verzorgers.

HryMenu

donderdag 9 september 2021

Bijna helft van volwassenen in Kennemerland eenzaam/ 'Niet alleen te wijten aan corona'

Eenzaam zijn is een probleem voor bijna de helft van de volwassen inwoners van de regio Kennemerland. En niet alleen 65-plussers kampen hier mee, ook steeds meer jongere volwassenen. Directeur Bert van de Velden van GGD Kennemerland concludeert dat het niet alleen aan de lockdowns tijdens de coronacrisis kan liggen. De stijgende tendens is volgens hem al eerder ingezet.

De stijging van het aantal mensen dat last heeft van eenzaamheid is volgens een onderzoek in het najaar onder 18.600 inwoners van de regio met 5 procent gestegen. En de stijging is groter onder de 65-minners. Vooral in Zandvoort en Beverwijk zegt 49 procent van de ondervraagden eenzaam te zijn.

De Gezondheidsmeter 2020  *) die vanaf vandaag online is geplaatst, wordt in heel Nederland om de vier jaar door de GGD gehouden. De uitkomst in de regio Kennemerland past in het landelijke beeld. Directeur Bert van de Velden kan nog niet verklaren waarom in Zandvoort en Beverwijk er meer eenzaamheid wordt ervaren dan in bijvoorbeeld Haarlem. Maar hij roept wel alle gemeenten op het probleem serieus aan te pakken en 'er niet alleen maar over te praten'.

Dat nu bijna de helft van de bevolking lijdt aan eenzaamheid geeft volgens hem grote gezondheidsrisico's. "Het geeft mentale problemen, maar dat kan ook weer fysieke problemen veroorzaken." Hij wil dat gemeenten bijvoorbeeld bij de ontwikkeling van woningbouwprojecten meer kijken naar de impact voor de gezondheid. Zoals ook milieueffectrapportages worden gemaakt.

Parkjes en bankjes

Van de Velden kijkt daarom ook reikhalzend uit naar de invoering van de Omgevingswet die in juli 2022 moet ingaan. "Dan kan de GGD op aan de voorkant van een plan advies geven hoe de openbare ruimte ingericht moet worden om het gezond te houden. Denk daarbij aan meer parkjes en bankjes waar mensen elkaar kunnen ontmoeten."

De Gezondheidsmonitor 2020 laat in de regio Kennemerland nog een paar opvallende ontwikkelingen zien. Zo geven steeds meer inwoners van de IJmond aan veel last te hebben van stof, roet en rook. In Beverwijk stijgt het percentage ondervraagden dat hier hinder van ondervindt met maar liefst tien procent. Dit bevestigt het beeld dat vorige week uiteindelijk de het RIVM naar buiten werd gebracht in een rapport, dat kinderen in de IJmond onveilige hoeveelheden lood en andere schadelijke stoffen binnen krijgen.

In de regio wordt wel minder last ervaren van vliegverkeer. In Haarlemmermeer is dat afgenomen tot 12 procent van de bevolking, vergeleken met 15 procent vier jaar geleden. En Uitgeest waar wel de meeste last wordt ervaren van overkomende vliegtuigen is dat percentage gelijk gebleven.

Meer bewegen, toch nog overgewicht

Een ander opvallende en verontrustende tendens vindt directeur Bert van de Velden van de GGD Kennemerland dat bijna de helft van de inwoners overgewicht heeft. En dat terwijl in het onderzoek ook blijkt dat er wel meer bewogen wordt. "Je zou verwachten dat 'obesiteit' dan ook afneemt, maar dat is dus niet het geval. En dat maakt me wel bezorgd."

Volgens Van de Velden moeten de pijlen meer gericht worden op de juiste personen, die daadwerkelijk te zwaar zijn, om hen aan het bewegen te krijgen. Een algemene bewustwording om meer te bewegen is volgens hem bij deze doelgroep niet voldoende.

*) Voor de Gezondheidsmonitor ga naar: 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten