De Grijze Ezel, koppig voor ouderen

koppig voor ouderen
Gestart op 14 april 2020, regelmatig opgeschoond, voorjaar 2023 volgende grote herziening.

Recente post voorop.Vaste pagina's op thema erachter.
Zie de gele navigatiebalk bovenaan
Koppeling met de archieven van Grijze Ezel en contactblad Senior.
Meer achtergronden en verdieping.
Zie de navigatiekolom rechts.
Oudere post kun je ook opzoeken.
Overzicht aan de rechterkant onderaan.

Op de mobiel, gebruik deze dwars, rol naar beneden en klik op Internetversie weergeven.

Focus op ouderen, hun mantelzorgers en verzorgers.

HryMenu

zaterdag 5 september 2020

Check bij het ouder worden

Check voor later



Je staat midden in het leven en kunt alles nog zelf doen. Maar wat als dat verandert? Als je plotseling niet meer voor jezelf kunt zorgen. Wie zorgt er dan voor jou?

Wie wordt jouw mantelzorger?

Denk nu alvast na over later. Hieronder vind je
een checklist met een aantal zaken die je nu al kunt regelen.

Zet eens op een rij wie je allemaal kent

Samen sta je sterker en kun je elkaar helpen. Schrijf eens op wie je allemaal kent. Denk aan familie, vrienden, buren. Wil je hulp bij het in kaart brengen of vergroten van je netwerk?
Op mantelzorg.nl/kaart vind je de organisatie in jouw buurt die jou hierbij kan helpen.

Bespreek wat jouw wensen zijn voor later

Hoe wil je straks dat er voor je gezorgd wordt? Praat erover met mensen die belangrijk voor je zijn. Vind je zulke gesprekken lastig? MantelzorgNL heeft speciaal hiervoor een praatposter ontwikkeld. Kijk op: www.mantelzorg.nl/pratenoverlater

Ga na hoe het nu gaat

Heb je nu af en toe al hulp? Hoe vind jij dat dat gaat en hoe vinden jouw helpers dit? Is dit hoe je het straks ook wilt? Denk hier alvast over na en bespreek dit ook met jouw helpers.

Spaar voor later

Sparen is niet voor iedereen makkelijk. Maar het is wel belangrijk. Het helpt je de zorg te kunnen betalen die je later nodig hebt. Helaas wordt niet alle hulp vergoed. Daarom is het aan te raden hiervoor wat geld opzij te leggen.

Regel je administratie

Ken je iemand die goed is in financiën en die je vertrouwt. Kan iemand jouw bankzaken overnemen en kent iemand jouw wachtwoorden? Het is goed om dit te regelen, zodat rekeningen betaald kunnen blijven worden als jij de administratie niet meer zelf kunt doen.

Leg vast wie jouw beslissingen mag nemen

Als je zelf geen beslissingen meer kunt nemen, wie mag dit dan voor jou doen? Nu kun je zelf nog iemand vragen en samen overleggen. Je moet schriftelijk vastleggen wie namens jou beslissingen mag nemen. Met een datum en een handtekening. Dit heet een volmacht. Voorbeelden van volmachten zijn te vinden op internet, zoek op ‘voorbeeld volmacht’.

Regel een uitvaartverzekering

Bij een uitvaartverzekering zijn de kosten van de uitvaart gedekt als je komt te overlijden. Deze gemiddelde kosten voor een uitvaart zijn maar liefst € 7.500,–. Door een uitvaart- verzekering af te sluiten, voorkom je dus dat jouw familie bij jouw overlijden onverwachte kosten heeft.

Bekijk of jouw woning geschikt is om oud in te worden

Kun je je huidige woning aanpassen? Kun je op de begane grond te wonen als je de trap niet meer op kunt? Denk na over de mogelijkheden. Waar zie je jezelf graag oud worden? Soms is verhuizen een goed idee. Ook omdat je dan misschien dichterbij je familie woont. Zij kunnen dan makkelijker voor je zorgen. Weet dat je voor sommige woonvormen wachtlijsten hebt.

Publicatie MantelzorgNL  200904
 


 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten