De Grijze Ezel, koppig voor ouderen

koppig voor ouderen
Gestart op 14 april 2020, regelmatig opgeschoond, voorjaar 2023 volgende grote herziening.

Recente post voorop.Vaste pagina's op thema erachter.
Zie de gele navigatiebalk bovenaan
Koppeling met de archieven van Grijze Ezel en contactblad Senior.
Meer achtergronden en verdieping.
Zie de navigatiekolom rechts.
Oudere post kun je ook opzoeken.
Overzicht aan de rechterkant onderaan.

Op de mobiel, gebruik deze dwars, rol naar beneden en klik op Internetversie weergeven.

Focus op ouderen, hun mantelzorgers en verzorgers.

HryMenu

zaterdag 8 januari 2022

Omikron ontziet de longen en is dus milder

Het ziekteverloop bij Omikron is mogelijk milder doordat het de longen spaart. Dat komt volgens de krant The New York Times naar voren uit nieuwe onderzoeken op menselijk weefsel en proefdieren.

Omikron leidde bij muizen en hamsters vooral tot infecties in de neus, keel en luchtpijp, schrijft de krant. De schade aan longen viel mee, terwijl eerdere varianten daar nog veel schade konden aanrichten. Dat leidde onder meer tot ademhalingsproblemen.

Proefdieren met omikron hadden minder longschade, minder gewichtsverlies en betere overlevingskansen. Japanse en Amerikaanse onderzoekers zouden in het bijzonder onder de indruk zijn geweest van de positieve resultaten op goudhamsters. Die konden nog ernstig ziek worden van voorgaande coronavarianten.

Milder

Ook uit andere recente studies komt het beeld naar voren dat omikron milder lijkt te zijn dan de voorgaande delta- variant. Zo keken experts in Hongkong naar monsters die tijdens operaties waren genomen in menselijke luchtwegen. In 12 van die monsters groeide omikron minder snel dan delta en andere varianten.

Dergelijke onderzoeken geven een beter beeld van de impact van de grootschalige verspreiding van omikron. Die variant is vorige maand ontdekt in Zuid-Afrika. Omikron bleek zeer besmettelijk te zijn en verspreidde zich snel over de wereld. Er waren al onderzoeken gepubliceerd die deden vermoeden dat de nieuwe variant leidt tot minder ziekenhuisopnames, maar experts plaatsten daar kanttekeningen bij.

Jongeren

Zo raakten in eerste instantie veel jongeren besmet en die worden minder snel ernstig ziek. Ook zijn veel besmettingen gemeld bij mensen die al immuniteit hadden opgebouwd na een eerdere coronabesmetting of door een vaccinatie. Ook die groep loopt doorgaans minder risico dan bijvoorbeeld ongevaccineerde ouderen.

Het blijft volgens de krant nog wel onduidelijk waarom de variant zich zo snel kan verspreiden. Veel Europese landen hebben recentelijk weer recordaantallen coronabesmettingen vastgesteld.

Bron: NZG & ANP 220103

Geen opmerkingen:

Een reactie posten