De Grijze Ezel, koppig voor ouderen

koppig voor ouderen
Gestart op 14 april 2020, regelmatig opgeschoond, voorjaar 2023 volgende grote herziening.

Recente post voorop.Vaste pagina's op thema erachter.
Zie de gele navigatiebalk bovenaan
Koppeling met de archieven van Grijze Ezel en contactblad Senior.
Meer achtergronden en verdieping.
Zie de navigatiekolom rechts.
Oudere post kun je ook opzoeken.
Overzicht aan de rechterkant onderaan.

Op de mobiel, gebruik deze dwars, rol naar beneden en klik op Internetversie weergeven.

Focus op ouderen, hun mantelzorgers en verzorgers.

HryMenu

donderdag 1 april 2021

Corona amper nog overdraagbaar na vaccin

Nieuw onderzoek: corona amper nog overdraagbaar na vaccin, RIVM opgetogen

Een hoopgevende studie van het CDC, het Amerikaanse RIVM. Uit de resultaten blijkt dat het er naar uitziet dat mensen die zijn ingeënt, het coronavirus over het algemeen niet meer bij zich kunnen dragen. Dat betekent dat zij anderen dus ook nauwelijks kunnen besmetten. Het RIVM noemt dit 'goed nieuws'.

De studie van het Centers of Disease Control and Prevention is gedaan onder bijna 4000 mensen die één of twee prikken van Pfizer of Moderna hebben gehad. Deze groep mensen hebben tussen half december en half maart iedere week een coronatest gedaan.

Eén prik van een vaccin van Pfizer of Moderna vermindert de kans op besmetting met 80 procent. De tweede inenting verhoogt de bescherming naar 90 procent.

Eerder kon nog niet worden bewezen dat vaccinatie tegen corona iemand ook niet langer besmettelijk maakt. Op de website van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) staat dan ook: "Vaccinatie beschermt jou tegen ziekte door corona, maar we weten nog niet of iemand die gevaccineerd is toch het virus kan verspreiden."

Maar uit deze studie blijkt dat niemand in deze studie van drie maanden positief getest is op het coronavirus. Ze droegen het virus ook niet bij zich, stelt CDC-baas Rochelle Walensky. "En dat zien we niet alleen in klinische onderzoeken, maar ook in de 'echte wereld'."

Immunoloog Cécile van Els van het RIVM noemt dit in een reactie 'goed nieuws'. "Het lag in de lijn der verwachting. Er waren al aanwijzingen dat vaccinatie helpt tegen de overdracht van het virus. Dat wordt nu bevestigd in 'real- life'-onderzoek. Er moet nog vervolgonderzoek komen, maar dit is al zeer hoopgevend."

Van Els zegt dat dergelijke resultaten te verwachten zijn bij de vaccins van AstraZeneca en Janssen. "Maar dat onderzoek moet nog worden afgerond."

Gisteren bleek uit een onderzoek van Pfizer en BioNTech dat hun coronavaccin veilig en effectief is bij kinderen in de leeftijd van 12 tot 15 jaar. De groep die het vaccin toegediend kreeg, raakte niet besmet met het coronavirus.

Geen infectie

Aan het onderzoek deden 2260 kinderen in de Verenigde Staten mee. De helft kreeg het vaccin, de andere helft een placebo. In de laatste groep werden 18 besmettingen vastgesteld. De ingeënte kinderen liepen geen infectie op, wat volgens de bedrijven aantoont dat hun vaccin 100 procent effectief is bij deze leeftijdsgroep.

Er wordt ook gemeld dat de kinderen het vaccin goed konden verdragen en de bijwerkingen overeenkwamen met die van de leeftijdsgroep 16 tot en met 25 jaar.

Bron: RTL 210401

Geen opmerkingen:

Een reactie posten