De Grijze Ezel, koppig voor ouderen

koppig voor ouderen
Gestart op 14 april 2020, regelmatig opgeschoond, voorjaar 2023 volgende grote herziening.

Recente post voorop.Vaste pagina's op thema erachter.
Zie de gele navigatiebalk bovenaan
Koppeling met de archieven van Grijze Ezel en contactblad Senior.
Meer achtergronden en verdieping.
Zie de navigatiekolom rechts.
Oudere post kun je ook opzoeken.
Overzicht aan de rechterkant onderaan.

Op de mobiel, gebruik deze dwars, rol naar beneden en klik op Internetversie weergeven.

Focus op ouderen, hun mantelzorgers en verzorgers.

HryMenu

vrijdag 26 februari 2021

Zorgpersoneel houdt ‘hart vast’

Zorgpersoneel houdt ‘hart vast’ na versoepelingen

De druk op de zorg is al tijden hoog en de verwachting is dat die belasting alleen maar hoger zal worden. Dat zeggen beroepsverenigingen voor verpleegkundig en verzorgend personeel NU’91 en V&VN. Beide organisaties “houden hun hart vast” voor de aangekondigde versoepelingen in het coronabeleid.

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) sprak dinsdagmiddag al van een begin van de “derde golf” in coronabesmettingen. Op die waarschuwing volgde ’s avonds de aankondiging van het kabinet om de middelbare scholen weer deels te openen, bijna alle contactberoepen weer toe te staan en de leeftijdgrens voor het sporten in de buitenlucht op te schroeven naar 27 jaar.

Voorzichtigheid

“We zagen de komst van de derde golf al een tijdje aankomen door verschillende uitbraken van het virus in zorginstellingen”, zegt NU’91. “We zijn al langer bezig met voorbereidingen op een ‘code zwart-scenario’, het bereiken van de maximale zorgcapaciteit op de ic- afdelingen”, vertelt V&VN. Beide beroepsorganisaties snappen dat er vanuit de samenleving behoefte is aan versoepelingen en hopen vurig dat iedereen voorzichtig omgaat met de pas verkregen extra vrijheden. “Anders leveren we die snel weer in.”

Ouderen

Ook Verenso, de vereniging van specialisten ouderengeneeskunde, houdt rekening met code zwart. De organisatie zegt in die situatie de medische zorg voor alle opgenomen patiënten in verpleeghuizen en kleinschalige woonvormen terug te brengen tot de minimale noodzakelijke basiszorg. Het gaat dan vooral om patiënten met Covid-19 in alle fases, maar ook patiënten zonder de besmetting.

Verzuim groeit

Het ziekteverzuim onder zorgpersoneel gaat volgens NU’91, V&VN en Verenso de verkeerde kant op. Niet alleen omdat verzorgend personeel nog steeds besmet raakt met het coronavirus, maar ook uitgeput is. “Het verzuim groeit”, ziet V&VN. “Verzorgers presteren al tijden op de toppen van hun kunnen en lopen op het tandvlees”, aldus NU’91. (ANP)

Skipr 210225

Geen opmerkingen:

Een reactie posten