De Grijze Ezel, koppig voor ouderen

koppig voor ouderen
Gestart op 14 april 2020, regelmatig opgeschoond, voorjaar 2023 volgende grote herziening.

Recente post voorop.Vaste pagina's op thema erachter.
Zie de gele navigatiebalk bovenaan
Koppeling met de archieven van Grijze Ezel en contactblad Senior.
Meer achtergronden en verdieping.
Zie de navigatiekolom rechts.
Oudere post kun je ook opzoeken.
Overzicht aan de rechterkant onderaan.

Op de mobiel, gebruik deze dwars, rol naar beneden en klik op Internetversie weergeven.

Focus op ouderen, hun mantelzorgers en verzorgers.

HryMenu

vrijdag 4 december 2020

Hoe lang duurt corona?

 Hoe lang duurt coronaZo
lang duren de incubatietijd
en ziekte ongeveer

Hoe lang een coronabesmetting duurt is een veel gestelde vraag op Google. Maar wanneer weet je nu of je corona hebtHet coronavirus kan geen, milde of hele ernstige klachten geven. Soms komt iemand weg met enkel verkoudheidsklachten, maar soms is hoesten, benauwdheid, koorts of plotseling verlies van reuk en/of smaak ook onderdeel van de ziekte. Mensen hebben soms last van vermoeidheid, algehele pijnklachten, oogpijn, spierpijn, duizeligheid, prikkelbarheid/verwardheid, buikpijn, afvallen, diarree, overgeven, misselijkheid, oogontsteking en verschillende huidafwijking. Een hele trits aan klachten. De manier om zeker te weten of je het hebt, is door een test te doen. Maar hoe lang duurt het eigenlijk voordat iemand weer genezen is van coronaIs het besmettingsgevaar voorbij als de klachten weg zijn?

Allereerst is er sprake van een incubatietijd. Dat is de periode tussen de besmetting en de komst van klachten. Na een besmetting met het coronavirus duur het ongeveer vijf tot zes dagen tot iemand klachten krijgt. De

incubatietijd ligt tussen de twee en veertien dagen. Volgens het RIVM blijkt uit het bron- en contactonderzoek dat bij 99 procent van de contacten die klachten krijgt, dit gebeurt binnen tien dagen na het laatste contact. Daarom is de quarantainetijd in de zomer verkort van veertien dagen naar tien.

Niet veel bekend over herstel

Hoe lang het duurt voordat iemand hersteld is van de ziekte, verschilt. Er is eigenlijk nog niet veel bekend over het herstel. Sommige mensen ervaren alleen verkoudheidsklachten en herstellen binnen een paar dagen. Maar er zijn ook gevallen bekend van mensen die langdurig diezelfde verkoudheidsklachten blijven houden. Wie na 24 uur geen klachten meer heeft, en het is een week na ziek te zijn geworden, dan is het besmettingsgevaar geweken. Mensen die in het ziekenhuis zijn opgenomen, hebben over het algemeen meer tijd nodig om te herstellen. Dit is onder andere afhankelijk van of zij verder gezond zijn. Herstel kan weken of maanden duren.

Kun je nog een keer besmet raken met corona?

Daar lijkt het wel op. Er zijn meldingen van mensen die mogelijk een tweede keer besmet zijn geraakt met het coronavirus. Zeker weten doet men het echter niet, omdat nog niet duidelijk is of mensen voldoende afweer

opbouwen tegen het virus als zij besmet zijn geweest. Ook is niet bekend hoe lang ze beschermd zijn tegen corona en hoe besmettelijk ze dan zijn. Dat wordt op dit moment onderzocht.

Door: Nationale Zorggids 201292

Geen opmerkingen:

Een reactie posten